Thanks for visiting my blog.

Coretan ikhlas dari hati. Yang baik dijadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan buat perbaiki diri. Moga dirahmati selalu olehNya.

Ahad, 22 Mac 2020

Pengalaman Kedua Dgn Noxxa Bread Maker

Cerita ditulis pada 2 Jun 2016. Baru nak publish.

Assalam... 

Ini kali kedua buat roti. Kali ni ada sedikit skill yang diajar oleh Sifu Linda. Aku buat roti inti kacang merah, roti sosej & juga pizza dari lebihan doh donut pagi tadi.

Pagi tadi mendonut pertama kali dalam hidup guna resepi Kak Mieza, kawan satu ofis. Mendonut pun guna bread maker (BM). Ni resepi donut yang aku dah susun ikut penggunaan BM.

RESEPI DONUT
###########

Bahan-bahannya:
1 cawan air
3 sb susu pekat manis (aku guna 4 sb)
1 1/2 sb gula (aku guna 2 sb)
Secubit garam
3 cawan tepung gandum
1 paket yis segera (11 g)

Cara Membuatnya:
Masukkan satu persatu bahan di atas ikut susunan ke dalam bekas penguli. Masukkan ke dalam BM. Tekan butang 'Bread' 10 kali untuk fungsi 'Dough' (doh). Dlm tempoh 25 minit tu, keluarkan bekas penguli utk ratakan tepung yg melekat dibahagian tepi & masukkan semula ke dlm BM. Biarkan doh mengembang & naik tinggi.

Aku tak tunggu sampai habis masa. Ada baki 25 minit lagi aku dah keluarkan bekas adunan & tumbuk-tumbuk doh tu sebelum buat bentuk donut. Bila malas tiba, donut menjadi bentuk bulat. Muahaha...


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih. Moga dirahmati.