Thanks for visiting my blog.

Coretan ikhlas dari hati. Yang baik dijadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan buat perbaiki diri. Moga dirahmati selalu olehNya.

Ahad, 22 Mac 2020

KEK MINYAK

Cerita ditulis pada 12 Ogos 2016. Baru nak publish.

Sumber: blog Azlita Masam Manis

BAHAN-BAHANNYA:
2 cwn tpg gandum
1 st baking powder
5 biji telur
3/4 cwn gula caster
1 sb ovellete
1 cwn cwn susu pekat (boleh kurangkan sikit utk kurangkan manis)
1 st esen vanila
1 cwn minyak masak
Perasa pisang @ oren (jika suka)(aku tak boh)

CARA MEMBUATNYA:
1.  Ayak tepung bersama baking  
powder & ketepikan.
2.  Dlm bekas mixer, pukul telur bersama gula & ovellete hingga kembang dan gebu.
3.  Kmd masukkan susu pekat dan esen vanila. Putar perlahan hg rata.
4.  Masukkan minyak dan putar perlahan hg rata.
5. Akhir sekali masukkan tepung dan kaup balik dgn spatula hingga rata.
6. Asingkan ikut bilangan warna yg dikehendaki.
7.  Masukkan dlm bekas pembakar yg sesuai dgn sudukan setiap warna berselang-seli atau mengikut kreativiti anda sdn.
8. Bakar dlm oven yg dipanaskan terlebih dahulu dgn suhu 170 c selama 45 - 60 minit hg masak (utk oven aku, aku guna suhu 165 c, 40 minit. Uji dgn cucukkan kek dgn pisau. Kalau bilah pisau keluar licin, kek dah masak.
9. Sejukkan, potong & bolehlah dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih. Moga dirahmati.