Thanks for visiting my blog.

Coretan ikhlas dari hati. Yang baik dijadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan buat perbaiki diri. Moga dirahmati selalu olehNya.

Sabtu, 8 Februari 2014

Nasi Lemak di Pagi Sabtu

Assalam....

Dah lama teringin nak makan nasi lemak waktu cuti tapi dari minggu lepas tak dapat-dapat lagi. Encik Bos lupa beli. Dia belikan roti canai. Makan je le. Minggu ni, Jumaat pula, kami sekeluarga bermalas-malasan di tempat tidur. Makanya, nasi lemak habis sudah. Sebagai edisi membalas dendam, aku buat nasi lemak sendiri.

Nasi lemak siap dgn pappadom lagi...

RESEPI NASI LEMAK

BAHAN-BAHANNYA
Utk nasi:
2 cawan beras
1 biji bawang merah
1 inci halia
1 helai daun pandan
1 gelas air
1 gelas santan
Garam
Gula perang
Serbuk perasa (aku guna Secukup Rasa Maggi)

Utk Sambal:
1 genggam ikan bilis
1 labu bawang Holland
3 biji bawang merah
8 biji cili kering
Sedikit belacan
Sedikit ikan bilis goreng
Sedikit pes asam jawa (aku guna Adabi)
Gula, garam, serbuk perasa
Sedikit minyak utk menumis
Air utk ditambah jika kuah pekat

Pelakon tambahan:
Pappadom
Timun
Ayam goreng

CARA SEDIAKAN NASI:
  1. Basuh beras hingga bersih.
  2. Masukkan 1 gelas air & 1 gelas santan.
  3. Masukkan daun pandan yg tlh dikoyak dan disimpulkan.
  4. Masukkan juga halia yg telah dipotong kasar & bawang yg telah dipotong halus.
  5. Tambah garam secukup rasa, sedikit gula perang & sedikit perasa.
  6. Masak seperti biasa guna periuk nasi elektrik @ manual.


CARA SEDIAKAN SAMBAL:

  1. Potong cili kering & rendam dlm air panas hingga lembut. Toskan airnya.
  2. Sambil tunggu cili kering lembut, sediakan telur goreng. 
  3. Dgn minyak yg sama, goreng separuh dari ikan bilis tadi dan ketepikan.
  4. Tambahkan minyak dan goreng ayam (jika pelakon tambahan ini digunakan).
  5. Kisar semua bawang, cili kering, halia, belacan & separuh dari ikan bilis goreng tadi.
  6. Masih menggunakan minyak yg sama, tumiskan bahan kisar tadi hingga garing. Jika agak kering masukkan air.
  7. Kemudia boleh masukkan ikan bilis mentah & baki ikan bilis goreng tadi. Kacau rata.
  8. Perasakan dgn gula, garam, serbuk perasa & pes asam jawa.
  9. Jika dah sesuai rasanya, boleh tutup api dan angkat.

Bila sambal dah selesai, baru aku goreng pappadom & potong timun tu. Dah boleh hidangkan nasi lemak tu. Encik Bos makan bertambah. Sedap le tu.

Nak jadi cerita, bila sambal dah siap, ayam goreng dah tinggal 2 ketul sebab Adam dah kebas. Utk elakkan dia makan semua, aku humbankan ayam tu dlm sambal ikan bilis. Boleh tambah lauk. Kejam dak mama Adam ni. He, he...Tu je le nak citer pagi ni. Nak pi caj bateri note sat. Daaahhh.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih. Moga dirahmati.