Cucur pulut ni seperti pisang goreng, cuba lapisan kulitnya dibuat dari tepung pulut, dibalut pada pisang & digoreng. Aku mula kenal cucur ni setelah kahwin dgn suami aku ni. Tapi, baru kali inilah aku cuba membuatnya sendiri.
Sabtu lepas kan aku dah citer yg aku pergi rumah sepupu suami di Parit Buntar. Mak kpd sepupu suami tu tengah buat cucur pulut ni. Sambil tolong dia balutkan pisang, aku tanya le resepinya. Katanya, cucur ni hanya terdapat di kampung Debak sahaja di Sarawak tu. Setelah aku olah, begini le citer & kejadiannya:
BAHAN-BAHANNYA:
1 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung gandum
1sudu kecil gula kastor
1 - 2 sudu kecil minyak (aku guna mentega)
Sedikit air (utk bancuh hingga boleh dikepal)
1sudu besar susu tepung (aku tambah. Aku nak guna susu cair, tp nak kena tebuk tin baru. Malas weeiihh!!)
4 - 5 biji pisang awak @ pisang emas @ apa2 pisang yg anda suka).
CARA-CARANYA:
1. Campurkan tepung pulut, tepung gandum, gula, garam & susu & minyak ke dalam bekas bersih.
2. Tambahkan air sedikit & gaulkan semua bahan sehingga ia boleh dikepal. Kalau adunan berderai tambah sikit air @ minyak. Kalau cair, tambah sedikit tepung pulut.Bila adunan boleh dikepal, ketepikan.
6. Panaskan minyak dgn api sederhana & goreng hingga keperangan. Tadaaaa...dah siap.
Biarkan sejuk sikit sebelum di makan. Hati-hati dgn isi dalamnya yg panas.
Selamat Mencuba!!! Daaahhh.
Byk je org srwk pandai buat....tipu la kalau kata hnya ada d kpg debak je.
BalasPadam