Thanks for visiting my blog.

Coretan ikhlas dari hati. Yang baik dijadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan buat perbaiki diri. Moga dirahmati selalu olehNya.

Selasa, 14 Januari 2014

Jemput-Jemput Jagung Harmoni

Assalam...

Lama tak bersiaran. Malas mok cik ni. Hari ni nak citer pasal jemput-jemput jagung harmoni yg special ni. Special le sangat. Harmoni ni sebab ada macam-macam kat dalamnya hasil lebihan aksesori utk nasi bubur (moi) beberapa hari lepas.

Jemput-jemput ni dah dibuat pada malam Ahad lepas sambil menonton rancangan Masterchef Allstars.


Ranggup di luar, lembut di dalam. Sedia di makan. Nyum, nyum.

Mari kita tengok resepinya:

BAHAN-BAHANNYA:
1 cawan tepung gandum
1 biji bawang holland yg kecil (didadu)
1/2 biji cili merah (dicincang)
Udang basah saiz kecil (suka byk letaklah byk. Udang dipotong kecil)
Daun kucai @ daun bawang
1 sudu kecil bawang goreng (yg digoreng sendiri bkn yg segera)
3 sudu besar aksesori nasi bubur **
1 tin kecil jagung dlm tin
Air jagung dlm tin tadi utk bancuhan tepung
Sedikit air
Sedikit garam
Sedikit gula
Sedikit serbuk perasa (jika suka)
Minyak utk menggoreng

CARA-CARANYA:

  1. Masukkan semua bahan (kecuali air) ke dalam satu bekas dan gaul rata.
  2. Masukkan air jagung dlm tin dan kacau.
  3. Jika bancuhan masih pekat, tambahkan air sedikit demi sedikit hingga bancuhan yg sedang elok pekatnya (tak cair sgt, tak pekat sgt).
  4. Masukkan, garam, gula & serbuk perasa (masukkan sikit-sikit & rasa dulu bancuhan tu).
  5. Bancuhan sedia utk digoreng.

Oleh kerana resepi ini tidak letak serbuk penaik, makanya ia leper sahaja. Aku memang suka kejadiannya macam ni sebab lebih ranggup. He, he...

Ini cara utk buat aksesori nasi bubur yg aku citer kat atas tadi.

BAHAN-BAHAN AKSESORI NASI BUBUR:
3 sudu besar udang geragau kering (dibasuh & ditoskan).
1 biji telur ayam
3 ulas bawang merah (dipotong halus)
2 ulas bawang putih (dipotong halus)
1 sudu kecil cili boh (nak pedas boleh tambah)
Minyak masak

CARA-CARANYA:
  1. Masukkan sedikit minyak & goreng udang geragau tadi hingga garing (jgn sampai hangit). Angkat dan toskan.
  2. Dlm kuali yg sama pecahkan telur dan goreng hingga jadi scramble egg. Angkat dan toskan.
  3. Masih dlm kuali yg sama, tambahkan sedikit minyak dan tumiskan hirisan bawang merah, bawang putih & cili boh.
  4. Bila bawang dah layu, masukkan udang geragau dan telur tadi. Kacau sebentar hingga sebati dan diangkat.

Ni rupa udang geragau.


Selamat mencuba resepi yg diperbaharui ini. Rasanya tak akan mengecewakan kalian. Daaahhh.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih. Moga dirahmati.