Dah lama dah aku masak sambal ni tapi malas nak menaip. Sekarang dok tengah ada mood nak memblog, maka barulah muncul.
Sambal Tempoyak Ikan Bilis
Bahan-bahan:
Segenggam ikan bilis (ikut genggaman aku yg keding ni, kuatitinya sikitlah)
3 sb bawang kisar
1 sb cili kisar ( nak pedas, tambahlah lagi)
1 sudu tempoyak
Sehelai daun kunyit (kalau tak suka, tak payahlah letak)
Garam & gula
Cara-caranya:
Tumis bawang & cili kisar hingga agak garing & masukkan tempoyak. Kacau rata. Boleh tambah sedikit air kalau agak pekat. Kacau lagi seketika.
Kemudian, masukkan ikan bilis (udang basah pun boleh juga) bersama-sama dengan daun kunyit yg dikoyak kecil (boleh juga nak dimayang halus). Kacau rata.
Perasakan dengan garam & gula. Kalau agak pekat, boleh tambah sedikit air. Pandai-pandai le ikut kesukaan masing-masing. Dah siap. Sedap.
Selamat mencuba.
Tumis bawang & cili kisar |
Masukkan tempoyak & kacau rata. |
Masukkan ikan bilis dan gaul sebati. |
Masukkan daun kunyit & kacau lagi. |
Kejadiannya...... |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Terima kasih. Moga dirahmati.