Cerita ditulis pada 2 Oktober 2016. Baru nak publish. Eemm...
Assalam...
Hari ni Sabtu, masih cuti. Suami sibuk dari pagi, lepas tu terus ke kenduri kawannya di Perlis. Terkontang-kanting aku dan anak-anak di rumah. Rasa malas dan tak bersemangat langsung tapi gagahkan juga diri untuk masak nasi dan buat gulai udang tu sebab kesian tengok nenas. Nanti masak sangat dan busuk pulak kalau tak makan.
Aku rujuk resepi Mat Gebu dari Dapur Tanpa Sempadan tu. Nak resepi asal boleh pi lawat blog dia, ye.
Bahan-bahan:
Udang besar 5 ekor
1 helai daun kunyit (buang batang tengah dan koyakkan)
2 batang serai (dititik)
1/2 biji nenas kecil yg separuh masak
Asam keping
Garam & serbuk perasa
Bahan Kisar:
2 biji cili merah ( boleh tambah cili api kalau suka pedas)
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 biji buah keras
1/2 inci kunyit hidup
Sehiris lengkuas (aku tak letak)
Belacan
Cara-caranya:
Masukkan santan cair, bahan kisar, serai dan asam keping dalam periuk hingga gelegak.
Masukkan nenas, masak hingga nenas lembut.
Masukkan udang dan daun kunyit, garam dan serbuk perasa. Renehkan hingga udang masak. Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Terima kasih. Moga dirahmati.